Gruvlyckekola

Gruvlyckekola
Gruvlyckan har satts på världskartan vad gäller godis och smaskiga sötsaker. Gränna har sin polkagris. Sacher har sin tårta. Budapest har sin längd. Och nu har Gruvlyckan sin alldeles egna kola.

Ester Arnridsson är självlärd godistillverkare och det kokas och experimenteras frisk i köket på den trevligt inredda 3:an högt uppe på Gruvgången. Att ta kurser och gå i skola har aldrig varit Esters melodi.

– Nej, ska man få samma resultat som alla andra ska man lära sig att göra som alla andra, resonerar Ester. Ska man få det riktigt originellt och med personlighet så ska man göra det själv. Jag har experimenterat med allsjöns ingredienser i åratal innan jag kom fram med denna alldeles förträffliga smaksensation!  

Fick idén på en pensionärsträff

Det var för ett drygt halvår sen, som Ester tillbads att ta med något extra retsamt för alla läckergommar på den årliga träffen för Gruvlyckans digra pensionärsskara. Efter att kapitalt misslyckats med en sats bullar, tvingades hon i desperation göra något gott, snabbt. Det var då den omtalade kolan kom till.

– Ja, nöden är uppfinningarnas moder brukar det heta, skrockar Ester. 

Improvisationsdrottning

Hon snodde på en dryg timma ihop det mest lyckade kolareceptet känt för mänskligheten. I alla fall den delen av mänskligheten som har lyckan att bo på Gruv med samma efterled. Kolan blev en formidabel succé på träffen och alla ville tigga till sig receptet. Det var då företagssjälen vaknade i Ester och hon beslutade sig för att hålla receptet hemligt. I stället skulle alla kunna få köpa så mycket kola de ville av Ester för en saltad penning. Den lilla detaljen att Ester hade improviserat ihop receptet och inte alls kom ihåg det, behövde hon ju inte nämna. Men hon har alltså lyckats återskapa det något så när, tillräckligt för att göra en kola som skapar en smaksensation och ett infernaliskt sötsug. Den perfekta kombinationen kan man tycka. Vart ska nu detta leda? Kommer turister att vallfärda till Esters trea för att se henne koka kola, liksom många åker till Gränna för att se grisarna i polka bli till? 

BNB i vardagsrummet

– Jag har funderat på att göra detta samtidigt som jag bjuder in folk att övernatta i mitt vardagsrum, som en bed-and-breakfast, säger Ester. Då kan man ju få kunder samtidigt som man kanske kan få en vän, resonerar hon. 

Även Gruvlyckans alla tandläkare skrubbar sina handflator emot varandra i frenesi då de har fått vittring på en ljus framtid.

Kurt Wennerman

Rapporterar om nyheter, vetenskap, näringsliv, innovationer kurt.wennerman@gruvlyckenytt.se