Gruvlyckesnoa – Gruvlyckans egna folkmusik

Gruvlyckesnoa – Gruvlyckans egna folkmusik
Gruvlyckan är nu mer placerat på folkmusikens världskarta tack vare den vackra skapelsen: Gruvlyckesnoa. Läs mer hur den kom till.

Nog har många av oss varit och sett på folkdanslag, som iklädd folkdräkt svingat sina lurviga på någon hembygdsgård. Danserna de utför har fantasifulla namn som ofta består av två delar. Den första beskriver en geografisk plats, ofta en liten by som ingen riktigt vet var den ligger. Den andra beskriver vilken typ av dans det är, till exempel “Grödinge polska”. Ingen vet förmodligen var Grödinge ligger, men förhoppningsvis vet i alla fall dansarna vad polska är.

Inbiten hembygdsforskare

Nu har Gruvlyckan fått sin alldeles egen folkdanslåt. Tro det eller ej. Gruvlyckesnoa heter den och har sin alldeles säregna historik.

Werner Olofman Bygg är en inbiten hembygdsforskare och är ordförande i ett folkdanslag från Rättvik i Dalarna. Han var häromsistens och besökte sitt barnbarn Moa Olofman Bygg som flyttat in i en etta på Gruvplan, då hon har inlett sina universitetsstudier i Karlstad. 

Själslig upplevelse

En enorm själslig upplevelse fyllde Werner vid hans besök, då han promenerade runt längs våra vackra gångstigar bland de susande tallarna och skränande måsarna. Känslan av natur och frihet. Denna inspiration ledde till att Werner genast vid sin hemkomst satte sig med sin nyckelharpa och lät tonerna flöda som de aldrig gjort förr. Resultatet blev en snoa som i sin fulla längd heter “Gruvlyckesnoa för Moa”.

Vår vackra stadsdel är alltså satt på världsmusikens karta och man kan tänka sig att alla framtida avnjutare av folkdans kommer att få höra namnet Gruvlyckan nämnas i och med det här. Förhoppningsvis kommer några av dem inte kunna stilla sin nyfikenhet på namnet, utan göra en sökning på det och kanske till och med göra ett besök här. Det vore väl riktigt trevligt med en invasion av knätofsar.

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se

En reaktion på “Gruvlyckesnoa – Gruvlyckans egna folkmusik

Kommentarer inaktiverade.