Ella vill hålla sockerkonsumtionen hög

Ella vill hålla sockerkonsumtionen hög
Snorkiga och uppkäftiga bloggar försöker tuta i människor att godis skulle vara farligt! En som reagerat kraftigt mot detta är Ella Bergkvist på Gruvplan.

Ella Bergkvist på Gruvplan har ilsknat till rejält mot den våg som sköljer genom vårt samhälle och proklamerar att ätandet av socker och snabba kolhydrater ska upphöra! Godsaker som frukostflingor, rostat bröd med marmelad och kanelbullar har fått en stämpel som rent gift. För att inte tala om lösgodis och chokladkakor. 

Som människovän måste man tänka på alla i samhället

– Hur kan man vara så ignorant mot alla stackars människor som sliter i sitt anletes svett med att ta fram dessa produkter och sedan bara ignorerar man dem, undrar Ella förtvivlat.

– Jag tänker inte bara på affären som säljer skumråttorna, jag tänker på hela näringskedjan, dundrar hon vidare. Tänk själva; En stackars bonde på någon sockerfarm som kliver upp innan solen ens orkat över horisonten. Han släpar sig ut på sitt fält, trots sin onda rygg, trasiga menisk och en ständigt påminnande gikt, för att sköta sitt jordbruk. Där växer sockerrör i mängder och det kräver mycket arbete att få en anständig avkastning. Han skördar rören och säljer dem sedan vidare till en uppköpare för en undermålig peng. Men denna är livsviktig för den stackars sockerbonden! Det är tack vare den som han kan sätta mat på bordet för sina tolv ungar så de kan överleva ännu ett år och närma sig vuxen ålder, föreläser Ella vidare passionerat och tar sedan en näve skumbananer och stoppar i munnen.

Svårt att stå emot dinglande godispåsar

Solen skiner in genom fönstret på den trånga tvåan med utsikt över livsaffären i Gruvlyckans centrum. Där nere brukar Ella handla mycket av sitt godis. Eftersom vi på Gruvlyckenytt inte är sponsrade av något godisföretag, vill vi inte nämna några varumärken, men ni förstår själva. Det är mycket påsar som hänger och dinglar lockande för alla sockerberoende själar som strömmar genom affären.

– Jag kan fortsätta hela kedjan från uppköparen, till transportören, till fabriksarbetaren, till nästa transportör, till uppackaren i affären till kassabiträdet. Alla har de känslor. Alla har de behov av att tjäna en slant så de kan leva sina liv vidare, mata sina barn. Men vad händer om alla slutar äta godis? Det blir förstås katastrof! Bonden dör, uppköparen hamnar i personlig konkurs och…, stannar Ella mitt i en mening.

Hon torkar de empatiska tårar som börjat rinna ner för kinden. Hon är en sann människovän och tänker på alla i samhället. Hur alla ska få det bra. Ända ner till de fattigaste i u-länderna. 

Snorkiga bloggar

– Förstår ni hur arg jag blir när folk sitter i tv-soffor och skriver snorkiga bloggar om att godis inte är bra för folk och att de ska sluta äta! De är självupptagna och tänker inte på vilka konsekvenser det får för många i samhället, nästan gråter nu Ella fram. Jag vill att alla ska ha det bra. Vi lever i samhället och världen gemensamt och vi kan inte sluta att gynna dessa stackars människor som bara försöker att få ihop till brödfödan. Det är grymt, avslutar Ella.

Vi försöker att resonera vidare med henne, men vi känner att intervjun har nått vägs ände för denna gång. Vi kan inte hindra oss att plocka till oss några chokladbitar och sega gubbar ur den skål Ella sträcker fram emot oss när vi reser oss för att gå.

På vägen tillbaka till redaktionen känner vi hur riktigt rejält gott det var att snaska i sig en oformlig rosa godisbit. Så vi tar oss en extra sväng förbi affären och handlar med oss en påse blandat gott-i-gott.

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se