Gruvlyckan syns från rymden

Gruvlyckan syns från rymden
På en bild från live-sändningen från den internationella rymdstationen ISS har Harald Yngvesson noterat att Gruvlyckan syns. Om man tittar riktigt noga.

Det var en alldeles normal söndag då Harald inte hade någonting alls för sig som han bestämde sig för att ödsla bort sin tid, som de flesta andra medborgarna i vår stadsdel, med att slösurfa. Han slog upp sin laptop och efter att klickat runt bland hemsidor runt hela jorden, hamnade han på en sida som länkade till den ovan nämnda sändningen.

Många solnedgångar

Det var en fascinerande syn att följa med varv på varv runt vårt nedsmutsade jordklot. Man grips av en nästan gudomlig känsla när man ser solen gå upp i horisonten ovanför Nya Zeeland för att tjugotvå minuter senare se samma sol gå ner igen någonstans mellan Biscayabukten och Marocko. Men det var inte förrän Harald bestämde sig för att koppla upp sin stora tv-skärm till datorn, som han upptäckte det som fick honom att sätta sin Fanta i halsen och sedan kontakta oss på Gruvlyckenytt.

Spänningen steg över Danmark

– Bara nån minut efter att jag kopplat in stora skärmen i vardagsrummet, dragit för gardinerna och släckt i taket, så flög vi in över Danmarks sumpiga inland, säger Harald entusiastiskt. Man såg lite längre upp i bilden hur Sverige tornade upp sig och jag insåg att vi skulle hålla en kurs nästan rakt över vårt Gruvlyckan. Gissa om jag var spänd, fortsätter han. Jag skulle tro att vi var någonstans över Göteborg, när jag såg den där välbekanta geografiska formen i toppen av Vänern. Jag såg Gruvlyckeberget och de röda tegelhusen som majestätiskt bredde ut sig och nog tyckte jag att jag såg Lugnet som en gul sol.

Kinesiska muren och Gruvlyckan

Många säger att kinesiska muren har den egenskapen att den syns från rymden, men nu har denna av människan byggda stolthet fått konkurrens av oss här. Tänka sig. Vi rekommenderar alltså att ni håller ögonen öppna när ni surfar in på denna live-sändning.

Men kära läsare. Hav tålamod, för det kommer dröja innan rymdstationen har en såpass gynnsam kurs att den passerar över oss igen. Vi ringde upp killarna som kör och frågade om de har en prognos när det skulle hända nästa gång. Det skulle dröja till natten mellan onsdag och torsdag om två år. Oklart vilken månad och vilka datum. Tills vidare rekommenderar vi alltså att ni håller er vakna och försöker lokalisera var den befinner sig i detta nu. Rymdstationen alltså.

– Ja, det är alldeles sant att man såg Gruvlyckan, intygar Harald vidare. Skulle jag ljuga om en sån sak? Jag tror till och med att jag såg fylle-Sven sitta ute och grogga. Eller om det var hans bror.

Tänka sig att vi syns från rymden. Lilla vi!

Kurt Wennerman

Rapporterar om nyheter, vetenskap, näringsliv, innovationer kurt.wennerman@gruvlyckenytt.se