Juldagsmorgon glimmar

Juldagsmorgon glimmar
Godmorgon kära läsare av Gruvlyckenytt! Vi på redaktionen tar inte ledigt bara för att vi skriver “juletid” i almanackan. Som rediga arbetare är vi uppe i ottan och jobbar. Här kommer en historisk återblick på varför vi firar juldagen.

Som rubriken lyder, så lyder också en julsång som man alltid sjunger i kyrkan på julottan. Varför kristligt folk ska infinna sig klockan 06.00 i kyrkan bara för att skenheligt och yrvaket sjunga julsånger har ingen förstått. Speciellt inte nån på Gruvlyckan. Men det beror förstås på att ingen invånare på Gruvlyckan överhuvudtaget satt sin fot i en kyrka.

Sakral inrättning

Ska det bli nåt gjort får man helt enkelt ställa sig vid svarven och göra det. Eller så gnäller man tills nån annan gör det av ren självbevarelsedrift. Att gå till en sakral inrättning och be någon påhittad högre makt, har aldrig hjälp och kommer aldrig att göra det!

Varför man dessutom ska göra det så tidigt på juldagsmorgonen är rent plågeri för de som tror att de är förnäma och förväntas gå till kyrkan. Det är nästan som man tror att det är ett påhitt av en gruvlyckian som nästlat sig in i nåt kyrkofullmäktige och hittat på alltihop bara för att jävlas. Men, vi vill betona att det endast är vår egna teorier i stunden och har inga bevis för det.

När juldagsmorgon glimmar

“När juldagsmorgon glimmar” heter det i sången. Bara det antyder att det inte är nåt för gruvlyckebor. Här har aldrig någon morgon glimmat överhuvudtaget. Skulle det i undantagsfall vara kallt någon morgon så blir det inget glimmeri genom alla dieselångor och ångestyttringar.

Nej, däremot blir det, som sig bör, revbensspjäll till middag. Skinkan på grisen åt man upp igår under tiden man såg på Kalle Anka. Idag siktar vi högre upp mot bröstkorgen och äter upp den på den stackars grisen! Det blir gott det!

Hoppas att ni njuter av de julklappar ni fick igår! Utsövda lär ni väl vara i alla fall eftersom ingen av er lär gått till julottan! 

Fest

Och bäst av allt! Juldagen innebär ju FEST! I andra stadsdelar träffas alla lediga individer som är hemma över julen. Annars är de spridda över landet, men har nu alltså chansen att ses och festa tillsammans. Staden fylls av glada människor som ömsom kramas och ömsom slår varandra på käften för gamla oförätter.

Men detta är inget för oss på Gruvlyckan. Ingen kan betraktas som “hemvändare”, eftersom förmodligen ingen nånsin tagit sig upp och lyckats lämna denna stadsdel. För det krävs ju trots allt för att kunna komma tillbaka till den. Men, det hindrar oss inte från att festa! Nu kommer innergårdarna att fyllas av glada människor som skråla och fira juldagen. Kanske det blir en och annan kram och käftsmäll här också!

Ha en fortsatt riktigt God Jul!

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se