Gruvlyckedräkten är här

Gruvlyckedräkten är här
Folkdräkter har funnits i århundraden ute i bygderna men har av någon anledning inte funnits på Gruvlyckan. Förrän snart! 

Vi har tidigare rapporterat om att Gruvlyckan har fått sin egen snoa, med det inte allt för överraskande namnet “Gruvlyckesnoa”. Detta satte igång tankebanorna för vissa invånare här i vår fina stadsdel och de frågade sig varför det inte finns en folkdräkt som pryder våra kroppar. Därför bildades intresseföreningen “Gruvlyckedräkten”. 

Träffades varannan tisdag

Man träffades varannan tisdag länge och väl. Det första halvåret satt man mest och fikade på mötena, men fru Gunvor Engström drämde mandelbeskvin i bordet en kväll och sade att det var dags att börjar tänka på att ta fram några förslag. Efter ett rungande bifall satte det fart bland mötesdeltagarna och det skissades på allt som fanns att tillgå. Servetter, utsidan på handväskor, baksidan av händer och i vissa fall anteckningsblock.

Några förslag

Vi vill gärna presentera några förslag som framtagits av intresseföreningen.

Ingabritt Fahlmans förslag var länge med som en favorit i diskussionerna. Men den något toppiga hatten ansågs utgöra ett för stort hinder då man går in i trappuppgångarna. Dörrarna är lite för låga.

Ove Werme hade just kommit hem från medeltidsveckan i Visby när han framlade sitt gycklar-inspirerade förslag. De övriga i föreningen ansåg dock att det var lite för mycket (just) medeltid över den dräkten. Gruvlyckan står ju för modernitet, samklang i tiden och framtidsvisioner. Därför föll detta förslag tämligen omgående, men vi på Gruvlyckenytt gillade det och ska kläs oss på detta vis på nästa redaktionsfest.

Sol, glädje och rörelse tyckte Alma Gruvman skulle vara med i dräkten! Alldeles för glatt tyckte alla andra! Hennes förslag utstrålar inte “gruva” överhuvudtaget! Dessutom började alla tjafsa om vem som skulle sy dessa dräkter. Ingen ansåg sig skulle ha tid.

Vinnande förslaget

Ja, ni har redan sett det. Det är bilden i ingressen till denna artikel som är det vinnande förslaget! På så vis bedrog vi er på hela dramatiken! 

Vi tycker dock att det liknar lite väl mycket en morgonrock och ställer frågan till fru Engström som är talesperson för intresseföreningen.

-Ja, vi har fått en del kommentarer av knätofsälskare, resonerar fru Engström. Det verkar som att bara man nämner ordet folkdräkt, så är det sådana attiraljer folk tänker på. Men vi i intresseföreningen vill skapa en modern folkdräkt, som representerar folket, som de känner stolthet över och samtidigt är någonting de kan bära utan att känna sig tvingad. Knätofsvarianterna var något man gjorde för hundratals år sen! Då var det helt normalt och folk gick till vardags med sånt. Man var lite mer dum i huvudet då helt enkelt.

Endast ett förslag så långt

Man känner sig först lite överrumplad och tänker att det fru Engström just sa, var en skymf mot våra förfäder som tvingat på sig vadmalsplaggen och de stickiga skjortorna då de velat vara fina. Men när vi tänker på det, så finns det ju inga kids av idag som frivilligt skulle sätta på sig knätofsar, i alla fall inte i syfte att vara fina, så förslaget ligger i tiden och är väldigt representativt. Fräscht tänkt av tanterna!

-Nu ska vi poängtera att det endast är ett förslag så långt, inflikar fru Engström som en brasklapp. Vi ska älta det här många fikaträffar innan vi klubbar igenom det och låter sy upp en till varje Gruvlyckebo.

Manlig variant

Finns det en manlig variant av dräkten också undrar vi. Det svar vi får av fru Engström passar sig inte i tryck, men vi kan säga att det började med en kraftig fnysning. Givetvis är dräkten könsneutral. För att snabbt skyla över vår pinsamma fråga, undrar vi vid vilka tillfällen dräkten är tänkt att användas.

-Den ska användas till vardags och till fest, skiner fru Engström upp i ett leende. När man vaknar på morgonen drar man på sig dräkten. Dricker sitt morgonkaffe i den. När man sedan går till kyrkan för att vara med på ett bröllop har man behändigt dräkten fortsatt på sig.

Kära medborgare, håll ögonen öppna när denna dräkt släpps, så att du kan få ett exemplar så fort det bara går! Man öppnar snart förhandsbokningarna; Se då till att hänga på låset!

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se