Ordgräl om bespisning har uppstått på Gruvplan

Ordgräl om bespisning har uppstått på Gruvplan
Att märka ord har varit ett mänskligt nöje i årtusenden och en sådan klassisk konflikt har blossat upp på ljugarbänken bakom Gruvplan.

Redan då vi börjar dyka ner i vad bråket rör sig om, kommer vi snabbt fram till att det förmodligen rör sig om ett vanligt missförstånd, där den ena parten helt enkelt inte förstått innebörden av ett ord. I stället för att opartiskt rapportera hamnar vi som reportrar i rollen som medlare.

Frun skyldig att koka ägg

Lennart Ottbrink vevar frenetiskt på armarna då han skäller Kenneth Cedermalm för lögnare och kvinnorförsvarare. Ottbrink menar att hans fru Kicki “banne mig” är skyldig att koka hans ägg och smöra hans mackor på morgonen! Cedermalm hävdar dock att Kicki inte alls har den skyldigheten, utan Ottbrink får vackert bereda sin egen morgonbespisning. 

-Det heter ju för fan “frukost”! ryter Ottbrink ifrån. Det hörs ju på namnet att kärringen ska göra den! Jag byter däck å jag till och med handlar ibland! Då kan hon göra vad hon ska också!

Cedermalm avbryter Ottbrink, innan han börjar halka in på sitt vanliga resonemang om orättvisa kalsongtvättförhållanden och skidbackar i osten, med att låta påskina att “fru” i frukost inte kommer från synonymen till “hustru”, utan har importerats under tidigt 1700-tal till svenskan från det tyska ordet “früh” (uttalas “fry”) och betyder “tidig”. Ordet frukost betyder sålunda “tidig näring” och inte “kärring-mat”.

-Jävla Messerschmitt, skriker Ottbrink från sin högra kant på ljugarbänken! Va fan vet du om sånt? Snart betyder väl ordet “lunch” enligt dig “liten punch” också! 

Går i fällan

Just denna invändning är vad som får den annars sansade Cedermalm på fall. Han går rakt i Ottbrinks fälla och kastar i vredesmod ur sig:

-Nej, det betyder “lugna dig din uschling”! Om du inte skärper dig gör jag pannkaka av dig och äter dig till middag! Mittag! Som är tyska för “mitt på dagen”.

Ett verbalt påhopp som inte Ottbrink kan finna sig i! Han kontrar genast!

-Kärringar ska laga all mat! Så det så! Frukost, frunch, fruddag och frupé!

-Då äter jag dig till frufterrätt, skriker Cedermalm och gör en antydan att slänga sig över Ottbrink.

Det är nu vi övergår från reportrar till medlare. Vi sätter oss mellan tupparna på ljugarbänken och säger att de nog har lite för lågt blodsocker. Vi bjuder på en varsin näve plockgodis som vi av ren tur hade med oss. Efter några tuggor lugnar de ner sig och samtalet glider omärkligt över till att handla om, utifall pepperoni på pizza är gott eller inte.

Det sista vi hör innan vi lämnar dem sittandes där på bänken är att Ottbrink tycker varken eller i frågan, bara frugan gör pizzan. 

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se