Recension: Cabary! Nyårsrevyn i Karlstad

Recension: Cabary! Nyårsrevyn i Karlstad
Cabary dundrar in i det nya årtiondet med en monsterhit i och med sin föreställning “Vi är Cabary”. Vi har dock en allvarlig negativ synpunkt!

Ordet “revy” klingar olika i mångas öron. Det kan betyda allt från “finniga tonåringar som gör spex” till “bländande humoristisk show”. Vi själva på Gruvlyckenytt har just fått upp ögonen för kultur och måste erkänna att vi låg mer åt det förstanämnda. Men det var innan vi såg Cabary på Scalateatern i Karlstad.

Underhåller med bravur

Under två och en halv timma underhåller Cabary sin publik med bravur. Ackompanjerad av bra ljud, vackert ljus, graciösa dansare och tonsäker orkester showar den scenvana ensembeln i sketch efter sketch.

Många händelser lokalt i Karlstad, regionalt i Värmland och globalt i resten av världen får sig en känga. Allt med glimten i ögat.

Karl Persson briljant

Ett paradnummer är när man skojar om sommarens händelse där den furiöse amerikanske gangsta-rapparen Asap Rocky oskyldigt låstes in efter att blivit anklagad för misshandel. Den briljante Karl Persson gestaltar Herr Rockys advokat till tonerna av “We both reached for the gun” ur musikalen Chicago. I Cabarys version heter den “Det var ju han som slog först”. Sluttonen i det numret är längre än lång och unge herr Persson levererar denna med en säkerhet utöver det mänskligt uppnåbara. Denne artist kommer med säkerhet att dominera den svenska musikalscenen inom några få år! Kom ihåg var ni läste det först!

Träffsäkert om kommunhusfadäs

Den genialiske textförfattaren Magnus Berg (tillika föreställningens regissör) är träffsäker när han driver med Karlstads lättlurade kommungubbar. I låten “Dum och blåst” plockar han ut fadäsen där Mikael Solberg lurade av dem kommunhuset för en spottstyver.

Även allvar

Även om kvällen mestadels bjuder på skratt, skickar också Cabary med några allvarens ord. Ida Blom, som vi vill påstå är Karlstads bästa kvinnliga musikalartist av idag, levererar ett oerhört vackert och gripande nummer när hon sjunger om nättroll till tonerna av Queens “Who wants to live forever”.

Men inte bara ensembeln levererar. Även bandet gör det på topp! Man är så självsäkra att kapellmästaren Alexander Granlund vågar sig på några toner med inget mindre än djävulens instrument: Dragspelet! Det säger inte lite!

Slutbetyg

Gruvlyckenytts slutbetyg till Cabarys “Vi är Cabary” lyder:

Missa inte denna föreställning för allt i världen! Det är humor, musik, dans och show med klass! Ordet revy har nu bytt mening för oss till det sistnämnda från inledningen av denna artikel!

De spelar bara fram till den 25 januari, så skynda om du inte redan sett dem!

Fotnot:

Det enda klagomål vi har, är att vi inte uppfattade ett enda nummer som inbegrep Karlstads viktigaste och finaste stadsdel: Gruvlyckan! Skämmes (men bara lite) Cabary!

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se