Vardagsmotion gör ingen skillnad

Vardagsmotion gör ingen skillnad
Överallt kan man läsa att man måste gå i trapporna istället för att ta hissen; Eller gå istället för att ta bussen; Eller räta på ryggen ordentligt när man går istället för att kröka den som ett metspö. Detta kallas för vardagsmotion och skall vara bra. Men så är inte fallet. Vi har fått veta bättre.

På Gruvplan bor en man vars yrke är att vara personlig tränare. Han drillar svettiga Gruvlyckebor dagarna i ända, borta på utomhusgymmet vid Gruvlyckeberget. Han heter Janne Barsk och vi på Gruvlyckenytt har fått en exklusiv intervju med honom.

Är det verkligen ett måste att köra så hårt?

Vi tar tjuren vid hornen och ställer genast frågan alla undrar över. Nämligen: Är det verkligen ett måste att köra så hårt, som Janne brukar göra med sina klienter?

-Svetten måste spruta annars ger det ingenting, säger Janne med sitt smala fårade ansikte. Jag blir näst intill vansinnig när jag läser sån strunt som att vardagsmotion skulle göra någon skillnad. Titta där på kärringen Svensson till exempel. Där ser man en kraftig rondör trots att hon springer upp och ner till sin våning med pantflaskor flera gånger om dagen. Nej, ska det hända nåt får man allt lägga ner sig.

Dessa nyheter tycker vi på redaktionen är något nedslående. Vi har länge omfamnat idén att en rask promenad till sitt mål skulle vara mycket bättre för hjärtat, än att sitta och stirra i sin mobiltelefon på en buss.

-Då är det mycket bättre att knuffa på bussen! Ensam!, ryter Janne och vi ser en början till rodnad som tränger fram längs hans hårfäste. Ett, två, ett, två, fortsätter han efter att ha slängt sig ner raklång på marken och pumpar några armhävningar mitt under intervjun.

Hiss eller trappor?

Vi kan ändå inte låta Janne hållas oemotsagt, så vi ställer på honom lite mer angående att det skulle vara bra att gå i trapporna istället för att ta hiss.

-Det finns väl för fan inga hissar på Gruvlyckan, ryter han ifrån direkt! Det enda jag kan tänka på är den här i så fall, fortsätter han och pekar på sin biceps på högerarmen.

Han lyfter upp en hantel och ställer sig i en position som vi tycker är närmast osmaklig. Efter tio repetitioner hissar han ner hanteln till sin plats på en hylla bland många andra tyngder. Vi undrar om det verkligen behövs så mycket metall för att underhålla sin kropp och om själva kroppstyngden i sig skulle kunna utgöra ett bra motstånd i nån övning som lätt skulle kunna genomföras i vardagen?

Endast feta kroppar ger lagom motstånd

-Då får du vara jävligt fet, svarar Janne utan att vår fråga ens har hunnit klinga ut. Den enda jag kan komma att tänka på är Bosse på Gruvplan. Han har ju svårt att ens komma ur sin fåtölj, men det tar sån tid för honom, så det räknas ändå inte som träning.

Vi inser att detta med vardagsträning inte verkar vara något att tänka på och erkänner samtidigt att vi blivit övertalade av Janne att köpa oss ett träningskort av honom så vi också kan ta i så där riktigt hårt. Vi vill ju trots allt inte vara några slashasar. Gå ner du med till herr Barsk och investera i ett slikt kort. Ange koden “Gruvlyckenytt-träning”, så kanske du får lite rabatt om han är på gott humör.

Markus Svensson

Rapporterar nyheter, sport markus.svensson@gruvlyckenytt.se