Könstillhörighet förbryllar de äldre

Könstillhörighet förbryllar de äldre
Ett ständigt trätoämne som vi återkommer till på Gruvlyckenytt är hur den gamla generationen förfasar sig över den yngres moral. Senaste ämnet som hamnat under de gamles lupp är könstillhöriget. Vi reder här ut några av begreppen.

Efter en händelse under ett lugnt och sansat samtal med fru Vera Nilsson på innergården vid Gruvlyckevägen 1-21, insåg vi att vi måste ta tag i förvirringen och reda ut vad det är som gäller egentligen.

Helt plötsligt cyklar ett litet barn förbi oss med lång blond pagefrisyr. Mamman som oroade sig över ungens framfart, skrek “Axel” efter honom, i syfte att få honom att sakta ner. Då reagerade den annars fromma fru Nilsson.

Kan inte avgöra om det är karl eller fruntimmer

-Var det en pojk? Utbrast hon i en blandning av förvåning och vrede. Så där såg flickor ut på min tid! Man blir inte klok på det här! 

Sedan startar ett samtal där fru Nilsson pekar på många tillfällen den senaste tiden då hon förfasat sig över att ha sett, inte bara barn, utan allt från ungdomar till unga vuxna där hon inte kan avgöra om de är karlar eller fruntimmer. Vi förstår genast att det är viktigt för den äldre generationen att mentalt placera in andra människor i könsfack, för det känns bekvämt för dem. Detta ska de inte bannas för, då moralens täcke har legat tungt över samhället de senaste generationerna och det är först på senare år de yngre har lyckats göra lite hål i det för att få luft. Man ska veta att det tar tid att luckra upp cementerade strukturer och göra att en förbjuden norm går över till att bli allmänt accepterad.

Patriks pappa Petra

 Vi erbjuder fru Vera Nilsson att följa med bort till dagiset Dynggrepen en eftermiddag då föräldrarna hämtar sina barn. Vi vet att det kommer ges mängder av tillfällen att öppna ögonen på fru Nilsson. Mycket riktigt! 

Sju minuter över tre kommer den första föräldern. Det är Patriks pappa Petra som hänger på sitt barn en kjol och de börjar vandringen hemåt. Inte långt efter kommer Mimmis mamma Mats och hämtar sin snoriga unge som precis haft ett rejält slagsmål med tre andra som står med skrapsår och gråter. Hela eftermiddagen fortsätter det. 

Det bara fortsätter

Bosses brorsa Beda, Siris syrra Sune, Malins moster Magnus och Frasses farfar Fia. Fru Nilsson står bara och gapar medan strömmen aldrig verkar sina.

Maltes morfar Mia, Felix far Filippa, Svens svåger Svea och Majas mormor Manfred. 

Fannys farmor Fabian, Selmas svägerska Sten, Markus morbror Marit och Sigges svärfar Siv.

Fridas faster Frans, Finns farbror Flora, Marias mor Marko och sist går Adam hem alldeles ensam.

Har lärt sig en läxa

Innan vi går tillbaka ser vi fröken Ferdinand sveper klänningen om sig och stänger dörren till dagiset. Ännu en dag är över och det är dags att ta kvällen. Fru Nilsson har lärt sig en läxa hon sent kommer att glömma. Nu kan hon antingen välja acceptansens och kärlekens väg, eller fortsatt sitta och sura på nån parkbänk.

Bengt Holstrup

Rapporterar om nyheter, politik, trafik bengt.holstrup@gruvlyckenytt.se