Barnkalas urartade i tårtbråk

Barnkalas urartade i tårtbråk
Oliver Persson-Jonsson-Högberg på Gruvgången fyllde 5 år i veckan som gick. Det länge emotsedda kalaset blev inte vad någon hade tänkt sig, då ett gästande barn vägrade äta av tårtan.

Falska nyheter och galen propaganda sprider sig som en farsot i vårt samhälle. Som många erfarit är det på modet att sprida illasinnade rykten att socker skulle vara ohälsosamt!

Hjärntvättat sin son

En som blivit hjärntvättad är Axel Fransson-Bengtsson-Nilssons pappa Magnus Fransson. Det stannar dock inte där. Han har även överfört sin egen hjärntvätt på sin son! Med denna bakgrund förstår ni bättre följande intervju vi gör med Ulrika Persson-Jonsson som är mor till lille Oliver vars kalas det var.

-Efter att barnen lekt i vardagsrummet med alla presenter och vi föräldrar stått i köket och samtalat, hade det blivit dags att äta tårta, börjar Persson-Jonsson. Alla barnen ställde sig i en ring runt köksbordet och min Oliver fick klättra upp på en köksstol och blåsa ut tårtans fem ljus. Sen började jag skära upp bitar av tårtan och dela ut till barnen.

-När jag ger Axel assietten med tårtbiten, så tackar den lille slyngeln nej, säger Persson-Jonsson med helt förbytt ton i rösten. Först blir jag bara lite förvånad, som sig bör. Sedan börjar jag truga till ungen som dock ihärdigt står på sig att han inte vill ha. Jag tittar frågande på hans pappa som klämt in sig bredvid några andra föräldrar borta vid kaffebryggaren. Då svarar han att de inte äter socker i familjen! Jag baxnar och tappar assietten varpå porslin och tårtdelar sprider sig över golvet!

Uselt föräldraskap

Det skär i våra hjärtan när vi hör denna fortsättning på historien. Vi kan riktigt känna hur den idylliska stämningen har blivit som förbytt. Att ens våga yppa dessa ord! Att öppet och ogenerat erkänna sitt usla föräldraskap på ett sådant brutalt sätt inför andra barn och föräldrar! Persson-Jonsson har nu börjat gråta när hon fortsätter historien för oss.

-Jag började skrika åt pappan, snyftar Persson-Jonsson fram medan tårarna rullar ner för hennes kind och ömsom fastnar i hennes mungipa eller fortsätter nerför hakan. Jag hade gått upp klockan sex den morgonen för att baka tårtbottnar! Klockan sex! Den första brände jag, så den var bara att slänga och börja om med en ny smet! Den andra brände jag också och det var först den tredje satsen jag kunde använda till tårtan! Och sen all fyllning jag rört ihop! Jag kan säga att det inte bara var socker, mjöl, smör, kräm, sylt, grädde och bär i den där tårtan! En bit av min själ var där i också! Och de hade mage att vägra ta emot!

Pappan är hemskt ledsen

Nu ser vi på stackars Persson-Jonsson att hon inte orkar med att bli intervjuad mer. Men det behövs ändå inte sägas mer, då vi fått en god förståelse för vad som skedde på det där kalaset. Även om det bär oss emot, så har vi i god journalistanda uppsökt pappa Magnus Fransson och gett honom chansen att uttala sig.

-Jag är hemskt ledsen för att stämningen blev så dålig på kalaset, säger han utan att vi kan skymta någon skamsenhet i rösten. Men direkt efter incidenten tog jag med Axel och gick därifrån för att de andra skulle kunna fortsätta.

Försöker försvara irrläror

Nog pratat om det säger vi och ställer på honom vad det är för irrläror de har.

-Länge hade vi ätit socker i familjen, men för något år sen fick jag rådet att sluta med det, säger han. Vi fick massa tips om väldigt goda alternativ! Efter den dagen lever vi ett nytt liv. Våra barn är mycket lugnare och jämnare i humöret. Hela familjen vaknar utsövd och glad. Vi bråkar aldrig om småsaker och barnen presterar bättre i skolan. Själv känner jag att jag utan problem orkar med hela jobbdagen utan att få några svackor. När jag kommer hem från jobbet behöver jag aldrig lägga mig och vila, utan jag kan vara trevlig och umgås med familjen.

Men att missunna små oskyldiga barn nöjet att trycka in mängder av tårta i ansiktet och att beröva dem den glädje det innebär att snaska i sig ett kilo lösgodis nämner aldrig Fransson. Vi tycker det är ren ondska!

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se