Det är dom feta barnens fel

Det är dom feta barnens fel
Det känns som att man ständigt bombarderas av hälsoråd. En paneldiskussion rörande barnfetma där allmänheten var inbjuden hölls i Gruvlyckans centrum. Här är vad de kom fram till.

Vi har skrivit om det förr i Gruvlyckenytt. Hur oro och meningsskiljaktigheter angående hälsa skapar en ständig debatt i samhället. En stor oro på Gruvlyckan är att medborgarnas tyngd kommer att pressa ner det berg på vilket Gruvlyckan är byggt och vi kommer snart vara på samma låga nivå som Gräsdalen. Det är framförallt barnens fel är de flesta vuxna experter överens om.

Hälsosam Fetma

En grupp aktivister på Gruvlyckan som kallar sig, “Hälsosam Fetma”, hade i helgen ordnat en offentlig debatt i ämnet. En stor scen hade byggts i Gruvlyckans centrum. Där satt tre experter som debatterade under ledning av en väl påläst moderator. Det var kostexperten Rune Algotsson från Gruvlyckans bageri, idrottsexperten Ulla Ingvarsson från Gruvlyckebergets utegym och Torsten Willman som är kirurg på en egen mottagning i en källare på Gruvgången 144.

Det första köttstycken för dessa tre rovdjur att slita isär, som moderatorn Wilma Svensson slängde ut, var den brännande frågan hur man kan förbättra hälsan för barnen på Gruvlyckan. 

-De måste röra sig mer, konstaterade Ulla Ingvarsson innan frågan ens hade hunnit klinga ut mellan tegelstensväggarna på den omgivande byggnaderna. De måste lösa medlemskap och komma upp till oss och lyfta tyngder och springa sig svetta på vårt löpband.

-Inte alls, skriade Rune Algotsson från sin stol bredvid. Det kvittar hur mycket de springer om de ändå bara trycker i sig chips och choklad! Nej, ett redigt rågbröd, en vettig vetelängd eller en halvdan havrekaka skulle göra susen!

Operera dom!

Ulla Ingvarsson reagerar omedelbart på Algotssons uttalande som hon finner upprörande. Men innan hon hinner bräka ur sig sin kommentar, så sticker den påpassliga moderatorn emellan för att ge den lite surmulne kirurgen ordet.

-Operera dom, säger han. Jag skär bort fläsket på mindre än en kvart. Man behöver inte vara en raketforskare för att inse att allt som dom andra pratar om är ytterst tidskrävande och ingen vettig unge har tid med det. Det är bättre dom tar sina miljoner dom tjänar på e-sport och lägger dem på en operation.

Måste ändå äta

-Men dom måste ju ändå äta, kontrar bagare Algotsson. Då kan dom passa på att spisa en kraftig kornbulle i någon paus i sitt spelande i stället för snask och sockerdricka!

-Vart gör du av allt överblivet fett du opererar bort då, ler Ingvarsson pillemariskt mot kirurg Willman. Om det förblir här på Gruvlyckan hindrar det ju fortfarande inte att marken sjunker!

Debatten fortsatte i samma på samma låga nivå under hela eftermiddagen och man kom som vanligt inte fram till någonting. Det hela tog slut när Willman i vredesmod hotade att operera bort Ulla Ingvarssons gomsegel efter det att hon tryckt in tre kilo pepparkaksdeg i munnen på Algotsson i syfte att få tyst på honom.

De enda som inte egentligen brydde sig så mycket, var alla barn som glatt sprang omkring och lekte och skrattade på vårt fina område! Som de alltid har gjort.

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se