Skandal inom Gruvlyckans Fågel

Skandal inom Gruvlyckans Fågel
Bo Hummel startade för tre år sedan det framgångsrika företaget Gruvlyckans Fågel. Nu har en stor skandal uppdagats med hur de får tag i sina råvaror.

Det uppblossande kriget mellan köttätare och veganer har lett till ett hett debattklimat. Ett argument som köttätare ofta slänger ur sig, är att de gärna betalar för sig, för att försäkra sig om att köttet mådde bra när det fortfarande levde. Medan veganerna kontrar med att köttet säkerligen var mor till något och att den sörjande avkomman är förtvivlad även om modern hade det finfint när hon väl levde. Köttälskarna framhärdar dock envist att långa transporter är det onda och att närproducerat kött är en frälsning för mänskligheten. Det är inget argument som biter på veganerna som fortsatt kokar soppa på överblivet gräs.

Väckte en idé

Nu ska vi på Gruvlyckenytt inte rapportera vidare om denna debatt, som nog aldrig får sitt slut. Däremot vill vi rapportera om den påpasslige medborgaren av vårt gruvlyckska samhälle som heter Bo Hummel. Hans lyhördhet över folks förfasande över ett inlägg i övrig media väckte en idé hos honom. Man rapporterade om plågade kycklingar instängda i trånga burar på en osanitär kycklingfarm. Han kom på att det vore förträffligt med närproducerad fågelfilé. 

Han startade härförleden företaget Gruvlyckans Fågel, som snabbt blev ett populärt märke bland gruvlyckans köttätare. Företaget, som utlovade kött från friflygande fåglar, växte och snart levererade man flera ton filé varje vecka. Det väckte vissa misstankar eftersom ingen hade sett till någon hönsgård med tillhörande slakteri. 

Vill tillkännage en skandal

Vi fick in misstankarna till Gruvlyckenytt och efter lite nystande vill vi tillkännage en redig skandal. Vi blev själva intresserade att rota i fallet då vi var hemma hos herr Hummel i hans tvåa på Gruvgången. Det enda vi fann där var två undulatburar på hans balkong, i vilket han hävdade att han födde upp sina fåglar. Vi förstod att det måste vara en lögn med tanke på den enorma mängd filé han levererar. Det dröjde inte allt för länge av envisa och arga frågor från oss som herr Bo Hummel öppnade upp sig och förklarade hur han får tillgång till råvaran.

-På vardagskvällar går bara ner till Max-restaurangen och köper en hink pommes, inleder han någon oskyldigt. Sen går jag ner till E18 och väntar tills det kommer en långtradare. I lagom tid slänger jag ut en näve pommes på vägbanan. Två sekunder senare är det fullt med skräniga måsar som flockas runt dem. Ytterligare två sekunder senare när långtradarn har passerat springer jag bara ut och plockar in alla döda måsar. Jag skär ut filéerna hemma på köksbänken. Frugan packeterar i hallen och sen kör vi ut dem till affären.

Erkänner att det är smart tänkt

Vi inser att det är ytterst smart tänkt och att hans briljanta idé slår flera flugor på smällen. Men eftersom vi är journalister som hungrar efter en skandal ställer vi på Hummel om att han lurar befolkningen genom att säga att måskött är kycklingfilé.

-Inte alls, svarar han obesvärat. Gruvlyckans Fågel heter märket och även om många tvivlar, så räknas måsar till arten fågel.

När vi inser att vi inte har mer att hämta ur denna intervju, frågar vi om herr Hummel kanske har något paket filé han kan sälja till oss billigt. Visst har han det. Vi är väldigt nöjda när vi steker i ordning det välsmakande köttet som vi inmundigar med riktigt frasiga pommes! 

Så till sist. Mycket av en skandal var det nog inte trots allt.

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se