Skandal inom veganmatsindustrin: Quorn är kött

Skandal inom veganmatsindustrin: Quorn är kött
En skandal inom matindustrin har uppdagats. Den föda som går under namnet Quorn och är vida populär bland vegetarianer, har visat sig vara kött från ett sällsynt afrikanskt djur.

Då förändringsvågor går genom samhällen, dyker alltid lycksökare upp som vill sko sig på fenomenet! Inte ett enda godhjärtat syfte, som att spara klimatet eller rädda djuren, slipper undan lurendrejarna.

Utrotningshotad giraffart

Det som många inom veganrörelsen alltid trott vara ihoppressade sågspån och gått under namnet Quorn, har visat sig vara skav från torkat kött. Saken blir inte bättre av att det kommer från en utrotningshotad giraffart som lever på den afrikanska savannen och går under namnet Okapi.

Upptäckten har gått som en chockvåg genom barkbrödvärlden efter att upptäckten gjordes av Egon Truvman på Gruvlyckevägen. 

Dotter på besök

Det hela började med att Egons dotter var hemma på besök hos honom. Hon deklamerade att det inte dög att äta Egons special, som han alltid lagat under hennes uppväxt vid lite extra festliga tillfällen. Huvudingrediensen har bestått av en halvblodig rumpstek han köpt nere på saluhallen vid järnvägen. Men då dottern har blivit vegetarian, fick han finna sig i att tillaga hennes rekommenderade Quorn.

Sagt och gjort. När det väl var dags för att äta, kände inte Egon någon smak alls av trä. Inte i den änden i alla fall. Snarare i den andra efter dotterns alla utläggningar om svåra tentor vid universitetet i Linköping där hon är inskriven. 

Afrikanska jaktäventyr

Egon kände dock en annan smak i munnen än han förväntade sig. En smak som han mycket väl kände igen, men inte på en gång kunde placera. Det var först någon timme in i middagen efter att ha tuggat i sig den sista biten, som det stod klart för honom. Det var de gamla afrikanska jaktäventyren på 60-talet som gav sig till känna i hans minne. Den gamla goda tiden då de fällde bufflar och giraffer på löpande band och grillade sina offer under savann-syrsornas spelande. Den smaken!

Bluff avslöjad

Efter att ha fått svar på Quorn-prover från statens veterinärmedicinska anstalt, var så bluffen uppdagad! Egon kunde konstatera att Quorn inte alls var gjort på träflis, utan alltså kött från en utrotningshotad släkting till den ståtliga giraffen. 

Alla produkter ute i affärerna runt om i Sverige dras nu in och sörjande veganer och myndighetsfolk begråter de stackars djur som fått sätta sina liv till. Men eftersom det är synd att slänga alla paket som redan producerats, har myndigheterna bestämt att Egon kan få dem om han vill. 

Giraff-fest

Nu sitter han på några ton giraffkött som han inte tror sig hinna äta upp innan det blir dåligt. Därför har han bestämt sig för att väcka sina gamla afrikaminnen till liv. Detta genom att i nästa vecka ordna en stor grillfest på innergården på Gruvlyckevägen, på den plats där de snart tänker bygga en skjutbana. Alla är välkomna och ingen föranmälan behövs. Egon menar på att det kommer att räcka till alla. Ta med egen dryck. Egon låter även meddela att hans dotter tyvärr inte kan att närvara.

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se