Corona som mordvapen

Corona som mordvapen
Kan Coronaviruset betraktas som mordvapen? Gruvlyckans egna juridikexpert Morgan Wolframm svarar.

Det är sorgligt att frågan ens har dykt upp. Men när den unge ståtlige William Forsman, boende någonstans på Gruvgången, skickade in följande fråga på mail till redaktionen, kände vi att vi var tvungna att gå på djupet. Mycket för att rädda unge Forsman från att hamna under lagens långa arm, men också för att vi själva blev lite sugna på idén.

Hosta på handtaget

Frågan som William Forsman skickade till redaktionen löd:

Hej GLN!

Nu har jag fått nog av grannkärringen som hela tiden är på mig för allting. Det är allt från att jag går för högt i trapphuset till att min kaffebryggare låter för mycket. Senaste tilltaget var att jag fick en saftig faktura från störningsjouren som varit till min lägenhet en tisdagkväll. Detta trots att jag inte ens varit hemma vid det aktuella tillfället. Ingen var i lägenheten! Ändå skickade kärringen dit störningsjouren. När jag bestridit fakturan, fick jag bara till svar att de inget kunde göra och att det bara är för mig att betala! Surt för en student som jag.

Jag har känt mig lite hostig den senaste tiden och febern kommer och går. Typiska symptom för Coronan har jag läst mig till. Jag har inte testat mig, så jag vet ju inte säkert. Nu slog mig tanken att jag ska hosta på handtaget till grannkärringens ytterdörr. Hon är ju i den sk. “riskzonen”, så jag undrar om det kan betraktas som mord om jag gör det?

Jag menar, för det första vet jag ju inte om jag har Coronan. För det andra tvingar jag henne inte att ta i handtaget, så det borde va lugnt!

Tacksam för svar!

/William

Avsikten som avgör

Vi kontaktade juridikexperten Morgan Wolframm som bor bakom pizzerian på Gruvplan och lät honom läsa Williams mail. Han rynkar bekymrat på pannan och ger ifrån sig en djup suck, som vi tolkar som att han verkar bekymrad.

-Det är avsikten som avgör, muttrar han fram. Är unge herr Forsmans avsikt att ta kål på tanten så blir han ofrånkomligt inburad. Dock kan det vara ytterst svårt att bevisa brott, korrigerar han sig snabbt. Om tanten skulle bli sjuk, så är det omöjligt att bevisa om det var just Forsmans saliv som var orsaken. Bara att bevisa att Forsman var smittobärare vid hosttillfället är omöjligt att bevisa. Vidare att han ens hostade på handtaget, kan inte bevisas. Han gör det förmodligen i smyg utan vittnet. Det skulle kräva hans egna bekännelse.

Stygghet inte ett brott

Men är det inte ganska styggt av Forsman att bete sig på det viset undrar förstås vi å Gruvlyckenytt?

-Jovisst är det styggt, erkänner Wolframm. Men det är inte upp till domstolen att konstatera. De ska bara fria eller fälla enligt lagboken. Vi ska komma ihåg att det i det här fallet finns förmildrande omständigheter. Jag kan gissa mig till att grannarna inte skulle vittna mot Forsman även om de skulle se själva hostningen. Förmodligen har de fått lida för grannkärringens beteende de också.

Juridiska riktlinjer

Wolframm konstaterar att det är en otroligt snårig djungel som frågan lett oss in på. Det finns inga klara juridiska riktlinjer här. Dock sammanfattar sitt svar med att man ska vara snäll mot varandra. Hosta aldrig på någon eller någons handtag. Inte ens om du är kärnfrisk. Det tillhör vanligt hyffs. Och till sist manar han Forsman att sluta tänka sådana stygga tankar! Betala räkningen! Allt löser sig nog en vacker dag ska du se!

Själva tänkte vi på redaktionen hosta lite på dörrhandtaget till områdesansvarigas möteslokal, men vi låter väl bli.

Bengt Holstrup

Rapporterar om nyheter, politik, trafik bengt.holstrup@gruvlyckenytt.se