Karl Ungerman är obesegrad i boccia

Karl Ungerman är obesegrad i boccia
På Gruvlyckan bor förmodligen världens bäste boccia-spelare. Han är hittills obesegrad! Med denne man fick vi en pratstund som fick en överraskande vändning.

När vi hörde talas om Karl och hans talang, var vi bara tvungna att göra ett reportage om denne man. Boccia är en leksaksvariant av vad fransmännen kallar Boule. Det vill säga, man kastar först en liten boll, som man senare med stora klot försöker komma nära. Närmast vinner förstås.

Spelar helst på innerplanen vid Gruvlyckevägen

Karl bjöd in oss till ett parti på sin favoritgräsmatta (för boccia spelas på gräs, till skillnad från boule, som spelas på grus). Det är den som är på innergården vid Gruvlyckevägen 23.

-Här klipper alltid KBAB gräsmattan medhårs och det får en strävhet i sig som är svårslagen, säger Karl inlevelsefullt. Det kan vara svårt att beräkna den exakta klotbanan och det skiljer ut blåbären från oss proffs.

Han fortsätter att förklara viktiga saker att tänka på som bocciaspelare såsom armvinklar, vindförhållanden och koncentrationsövningar.

Världsmästare vilket år som helst

Vi ursäktar oss att vi inte hört talas om en sådan framgångsrik man förut och vidare undrar vi förstås om han rönt stora framgångar internationellt eftersom han är obesegrad? Minst världsmästare borde han ju vara!

-Det är detta som är problemet inom vår sport, svarar Karl, att det är så mycket korruption inom internationella boccia förbundet, så de har inte kunnat enas om ett världmästerskap. Än, tillägger han. De är ju italienare allihop och det säger väl det mest. Men så fort de kommit överens får vi hoppas på att de får till ett världsmästerskap. Och det lär jag vinna.

Vi tycker det är underbart med folk som är självsäkra här på Gruvlyckan. Folk som vet vad de går för och dessutom står för det! Mer sådant tycker vi! Gruvlyckeandan personifierad!

Utmaning med oväntad vändning

Efter att vi fått några tekniska tips från Karl tackar han ja till en utmaning. Vi spelar en omgång och kommer överens om att bäst av tre vinner!

Karl svingar iväg den lilla röda bollen i en vid båge och den lägger sig lite retsamt i en försänkning i gräsmattan intill en buske. Det blir ingen lätt start, men annat var väl inte att vänta av en obesegrad blivande världsmästare!

Vi kastar varsitt klot, Karls ligger förstås närmast, men vi behöver inte skämmas över placeringen på vårt. Andra och avslutande klotet innebär en förbättring av vårt läge, men inte tillräckligt för att klå Karl. Därmed står det inte helt oväntat 1-0 i set. En snabb setvinst till och Karl är segrare.

Det är vår tur att skicka iväg den lilla röda bollen och den hamnar helt öppet mitt på gräsmattan. Karl börjar. Snyggt felfritt kast och hans klot lägger sig bara någon centimeter från den lilla röda. Vi gör ett försök och dryga decimetern ifrån anser vi själva vara ok för en nybörjare. Karl slarvar lite med sitt andra klot innan vi ska till att kasta matchens sista klot, vad vi förväntar oss.

Dra på trissor om vi inte knockar bort Karls bästa-klot och vi lägger oss där istället med vårat! Därmed har vi överraskande kvitterat till 1-1 i set!

Karl skrattar och gratulerar! Nybörjar-tur kan han inte låta bli att få ur sig när han skakar hand med oss!

Avgörande set

-Ja, då kör vi ett avgörande set, tillägger han och hystar iväg den lilla röda i en vid båge.

Lite darrig verkar han vara på handen och den säkerhet han haft i sina kast förut verkar fly ifrån honom. Det hela bär sig inte bättre än att vi lyckas kamma hem även detta set, om än med bara någon centimeter till godo! Ställningen blir 2-1 och matchen är avgjord till vår fördel!

-Bäst av fem! skriker han till och tar genast tag i den lilla röda för att inleda ett nytt set. Man kör aldrig bäst av tre egentligen! Jag var bara snäll. Nu kör vi som på riktigt!

Karl kvitterar till 2-2 och ännu ett avgörande set väntar. Vi vinner även denna gång. Karl verkar inte ta notis utan fortsätter som ingenting har hänt. Han får till en snabb kvittering och matchen fortsätter.

Pressläggning

Hela proceduren fortsätter och när vi kammat hem vinsten för, vi vet inte för vilken gång i ordningen, meddelar vi Karl att vi måste avsluta för att hinna med pressläggningen av denna artikel. Nu gråter Karl och skriker:

-Bäst av 127!

Vi får inget svar på vårt “tack och hejdå”. Det sista vi gör är att ta en bild av Karl när han står och fuskmäter sig till en seger över en oförstående 8-åring. Vi beslöt att det fick bli denna artikels presentationsbild.

Kurt Wennerman

Rapporterar om nyheter, vetenskap, näringsliv, innovationer kurt.wennerman@gruvlyckenytt.se