Polarbröd föremål för spekulation på Gruvlyckan

Polarbröd föremål för spekulation på Gruvlyckan
Den olycksaliga branden i den anrika brödfabriken i Norrbottniska Älvsbyn har fått oanad konsekvens på Gruvlyckan. Nere på Gruvplan har man börjat spekulera i rågkakor och polarfranskor.

Allt började med att tant Gun Ekberg imorse traskade hem efter att ha inhandlat veckans mat i en affär på Våxnäs. Överst i påsen glimtade ett paket rågkakor från Polarbröd fram. När hon svängde in mellan husen på mitten av Gruvlyckevägen för att gena över innergården i syfte att komma till sin trappuppgång, blev hon stoppad av en mystisk man i hoodietröja.

Erbjöd 30 kronor på rågkaka

-Han väste fram ett “psst” och erbjöd mig 30 kronor per rågkaka, säger Gun fortsatt uppenbart förvånad. Jag hade precis betalat 24:60 för paketet jag hade i påsen. Den innehåller 20 stycken! Det svindlade i min tanke när jag räknade ut vad hela mitt brödpaket var värt. Fem tusen spänn!

Tant Gun rycker tag i min arm i upphetsning när hon inser att det är en hel månadslön hon har burit hem till brödskåpet. Vi undrar om hon inte sprang tillbaka till affären för att köpa på sig mer. Hon svarar att hon givetvis gjorde det, men när hon var tillbaka i affären gapade hyllorna tomma.

Tomma som toapappershyllor

-Precis som toapappershyllorna under coronakrisen! tjoar hon till medan hon sträcker ut armarna.

Det står oss fortfarande oklart om hon sålde rågkakorna till hoodiemannen. Hon svarar att hon inte tog förslaget seriöst vid tillfället utan bar hem kakorna.

-Efter att ha insett att de utgör en förmögenhet, frös jag in dem, säger hon lika bergsäkert som en skjortklädd investerare på börsgolvet. Sen tog jag alla bussar som finns och åkte runt Karlstads alla affärer för att se om det fanns kvar nåt litet förskrämt polarbrödspaket i nån hylla. Jag fick tag i två paket. Ett polarfranska och ett polarsmask.

Startade börs på Gruvplan

Givetvis dröjde det inte länge innan snacket gick runt hela Gruvlyckan om att folk hade ångest över att inte längre få sitt polarbröd till frukost. Inte heller kan de under frukosten dumstirra på de fina renbeprydda paketen.

Tant Gun visste inte att hon hade en sådan sida inom sig, men imorse gick hon helt prompt ut på Gruvplan och ställde sig att auktionera ut sina halvfrusna rågkakor. Innan hon visste ordet av, hade hon startat upp en börs för polarbröd. Det dröjde inte länge innan andra halvsvultna gruvlyckebor stod och bjöd ut sina halvtorra brödskalkar och kommersen var i full gång.

Bästa rådet: Dyk ner i era ostädade skåp

Som mest var rågkakorna uppe i 95 kronor stycket under förmiddagen, men priset dalade något efter lunch och ligger i skrivande stund på 78 kronor. Fortsatt bra förtjänst om man köpte innan branden med andra ord.

Gun råder nu alla på Gruvlyckan att dyka ner i sina ostädade köksskåp och leta. Kanske ni hittar något paket med intorkat polarbröd. Även om det är oätligt, kan det rendera i ett bra pris!

Kanske är det här ett alternativ till Gruvlyckebanken som är under uppbyggnad!

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se