Lagen är bara en rekommendation

Lagen är bara en rekommendation
Detta med lagen är inte så petnoga, tycker Bengt-Åke Samuelsson på Gruvplan 3. Visst ska man lyssna till vad den har att säga, men i stora drag är den bara en rekommendation.

Bengt-Åke har just kommit ut från en ny volta på säkerhetsanstalten i Kumla. Vi på Gruvlyckenytt är med i mottagningskommitén när han kliver ur den vita minibussen med röd fin text på sidan som skvallrar om varifrån den kommer.

Många vänner

Det är Inga-Maja Kvarnman, Knyckar-Lasse och Filar-Sven på Gruvgången. Vidare är det Per-Ingemar Polis, Ulla-Karin Svid och Ola Björn från Gruvlyckevägen. Alla är med i ovan nämnda kommité. De blåser ut konfetti och stänker hembränt över Bengt-Åke när han kommer fram till dem och ger dem en riktig bamsekram. Det är inte många leenden som kan presentera en hel vit tandrad. Men det spelar ingen roll när kamratskapet lyser. Bengt-Åke har helt enkelt många vänner.

När kramandet avtagit något kommer Bengt-Åke fram till oss och undrar vilka vi är. Vi presenterar oss som den nya tidningen på Gruvlyckan. Han blir överlycklig av denna nyhet!

Lagen är en rekommendation

-Det var som fan, säger han med hes sönderrökt röst. Det är på tiden att någon berättar om hur vi har det är på Gruvlyckan!

Vi undrar om man vill prata med oss en stund och det ställer han gladeligen upp på. Men först efter en klunk ur en dunk.

Vi undrar vad orsaken var till Bengt-Åkes senaste volta.

-Jag vet inte, säger an avvärjande och rycker på axlarna. Det var så mycket skit dom läste upp under rättegången att jag inte orkade lyssna. Men det är inte så noga.

Vi undrar förstås varför det inte skulle vara noga. Han har ju uppenbarligen brutit lagen på oräkneliga punkter och förtjänat att sitta inne och begrunda sitt beteende.

-Du! ryter han till, det är just det! Detta med lagen! Det är det som inte är så noga! Jag ser lagen mer som en rekommendation.

Intressant synvinkel tänker vi på Gruvlyckenytt genast. Det rimmar med vårt sätt att tänka. Att försöka se alla situationer från olika håll. Belysa problem från vinklar ingen hittills tänkt på. Vi ber Samuelsson utveckla sitt resonemang.

-Men ser jag en cykel som står där å jag orkar gå, börjar han sitt resonemang. Ja, det går jag väl då. Lagen rekommenderar att cykeln ska stå kvar eftersom nån annan förmodligen behöver den mer än jag. Men om jag ska till Rud och röka på med Hasse på Mossgatan, ja då tar jag ju cykeln för dit orkar ju ingen gå. Det är ju jättelångt det, avslutar han sin logik.

Svårt att hitta motargument

Men om cykeln tillhör något barn eller någon farbror som senare ska till skolan eller ner till stan. Då vill de ju ha sin cykel och trots allt har du ju betalat för den, menar vi. Det handlar om det klassiska i att kunna skilja på “mitt och ditt”. Det predikade ju Jesus redan på sin tid.

-Mitt är världen och vårt är alltet, säger Samuelsson och breder ut sina armar som vore han välsignad. Nä, nu måste jag ha mig en röka, fortsätter han och går emot Ola Björn.

Vi börjar få svårt att hitta motargument och ropar efter honom att det inte är rekommenderat att röka någonting annat än tobak. Bengt-Åke vinkar nonchalant åt oss medan han fortsätter att gå. Under den korta stund vinken tar, inser vi att man inte ens rekommenderar att röka tobak. Eller är det fisk man rekommenderar att röka? Eller är det förbjudet att fiska? Vi inser att våra tankebanor börjar slå knut på sig själva och vi lämnar sällskapet innan vi sjunker för djupt in i deras logik.

Det är bäst att vi skriver ner reportaget innan det blir olagligt.

Bengt Holstrup

Rapporterar om nyheter, politik, trafik bengt.holstrup@gruvlyckenytt.se