Missförstådd pissoir på Gruvplan

Missförstådd pissoir på Gruvplan
Designen på den nya pissoiren är för konstnärlig vilket lett till att gubbarna pissar i fel hål.

Tanken var god från början. Områdesansvariga ville förbättra miljön vid Gruvlyckans centrum. I åratal har fyllgubbar som inte kan hålla sig, pinkat okontrollerat i buskar i och omkring centrum. Detta har fört med sig negativa saker såsom urinlukt och åsynen av gubbrumpor i buskarna där de står med byxorna halvt nere. Ingen bra reklam för vår fina stadsdel konstaterade Eilert Enman med barsk röst under ett möte.

Klubbade igenom att pissoir skulle byggas

Alla ledamöter i områdesansvariga var rörande eniga att man skulle uppföra en pissoir på Gruvplan mitt i hjärtat av Gruvlyckan. Siv Bergkvist som är områdesansvarigas självutnämnda kulturtant, såg genast hur man skulle kunna samverka med konstprojektet som Gruvlyckenytt rapporterade om för ett år sedan.

En konstnär anlitades som skulle designa pissoiren. Dyr var denne konstnär, men hen bar en scarf runt halsen så alla antog att hen visste vad hen gjorde. Men resultatet blev inte riktigt som förväntat.

Förvirrande användargränssnitt

När man tillverkar föremål som ska användas av människor är det viktigt att tänka på att handhavandet blir intuitivt. Speciellt när det är fyllgubbar som ska använda föremålet. Konst i all ära, men skönlåten får inte ta överhanden från det praktiska.

I detta ändamål får vi lov att konstatera att resultatet blev misslyckat.

Pissar i tvålkoppen

Konstverket ska enligt utsaga föreställa förtvivlade själar som skriker ut sin ångest. Vackert, känslomässigt och stilfullt konstaterar alla konst-förstå-sig-påare som beskådar verket. Förvirrande och oklart konstaterar å andra sidan de gubbar som ska nyttja det praktiskt.

En själamun ska vara avloppet, en annan bistår med vattnet som man tvätta händerna i och i en annan finner man tvålen. Men vilken som är vilken är väldigt svårt att räkna ut. Speciellt om tillvaron ter sig lite dimmig i övrigt. Dessutom ska vi komma ihåg att man inte har så mycket tid över att försöka sig på att förstå när man väl står där. I en situation där man är pressad mellan nöden och en vilja att vara till lags, så vinner oftast den förstnämnda. Detta har föranlett att många har pissat i tvålkoppen medan vissa har tvättat händerna i urinskålen.

Ofräsht

”Ofräscht” hör vi en upp-stylad tonårstjej kommentera när hon går förbi. Många håller med henne och vi gör det samma. Konstnären svär sig dock fri! Hen känner sig till och med en smula kränkt, då hen tar kommentarerna som kritik direkt riktad mot sin person.

I områdesansvariga pekar alla på varann. De tycks vilja vända blad och gå vidare med nya frågor. Mest tycker de att de får oförtjänt gnäll. De försöker ju trots allt få saker gjort. Och det lyckas du ju med! Det får vi ge dom!

”Vi tjejer då” hör vi ovan nämnda tonårstjej ropa till oss. Vi lyckas inte få någon kommentar av någon inblandad. Pissoiren tycks trots allt endast vara ämnad för män. Vi lovar att följa upp detta i framtida reportage.

Adeline Hammarberg

Rapporterar om nyheter, familj, kultur. adeline.hammarberg@gruvlyckenytt.se