KBAB inför avgift för alla toabesök i lägenheterna

KBAB inför avgift för alla toabesök i lägenheterna
Karlstad Bostads AB inför myntlås på alla toalettdörrar i lägenheterna på Gruvlyckan för att stävja onödiga toabesök.

-Vi har varnat alla invånare på Gruvlyckan under längre tid, skyller Ingvar Bertilsson ifrån sig.

KBABs representant

Han jobbar som KBABs representant på Gruvlyckan och kan därmed titulera sig “Förste bovärd”. Det är denna man som har bestämt de nya reglerna. Han fortsätter sitt försvarstal när vi på Gruvlyckenytt undrar varför de har vidtagit dessa åtgärder.

-Vi måste stävja alla onödiga besök på vattenklosetterna i lägenheterna. Folk kan gå in där av så enkla anledningar att dom ska snyta sig i toapapper som de sen spolar ner helt allena, menar han på. Vi sade till alla lägenhetsinnehavare redan i våras att de måste skärpa till sig.

Han gör en lång utläggning, som vi inte riktigt hänger med på, men han kommer fram till att det blir mycket vatten per snor.

Inför myntlås

För en tid sedan infördes ett sofistikerat betalsystem så fort smutsiga Gruvlyckebor bokade tvättstugan. Och nu inför man även betalning för varje gång någon går på toa alltså.

För en tid sedan fick alla lägenhetsinnehavare en lapp i brevlådan från KBAB att de kommer att använda huvudnyckeln för att ta sig in i lägenheten. Syftet är att installera ett myntlås på toaletten.

Varje gång man ska öppna dörren krävs alltså att man stoppar i en femkrona innan man kan utföra sina behov.

Rena rånet

Vi frågar runt bland lägenhetsinnehavarna och de är minst sagt upprörda!

-Det är en mänsklig rättighet att få utföra sina behov, dundrar en arg kvinna i medelåldern.

Bertilsson håller förvisso med, men påpekar att ha en vattenklossett i sin egen lägenhet inte innefattas av denna rättighet.

-Har man inte har råd att gå på toa i sin egen lägenhet så kan man alltid utnyttja de utedass som ställdes fram för något år sen, fortsätter han. När mina föräldrar växte upp på Herrhagen på 50-talet var det utedass som gällde! Så dom ska inte komma och gnälla!

Kanske lite påträngande

-Hur ska ni tömma myntbehållarna på låsen då? undrar en äldre man som överhör intervjun.

Här erkänner Bertilsson för första gången att det finns en liten brist i den övergripande planen. KBAB kommer att åter utnyttja huvudnyckeln och gå in i lägenheterna på tisdagar och tömma alla myntbehållare.

-Lite påträngande, men vi kanske kan hitta på ett smartare system i framtiden! Kanske till och med gruvlyckeborna kan lära sig att nyttja toaletterna sparsamt i framtiden, och därmed kan Kbab ta bort myntlåsen helt, avslutar Bertilsson helt innan han smiter in till bovärdarnas kontor.

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se