Värmlandstrafik slutar ta upp passagerare

Värmlandstrafik slutar ta upp passagerare
Från och med idag slutar Värmlandstrafiks bussar att ta upp passagerare. Styrelsen fattade beslutet i helgen och gäller från och med idag.

Om du står vid någon busshållplats och inväntar en gul buss från Värmlandstrafik. Bli då inte förvånad om chauffören blinkar åt dig och kör förbi med ett hånleende.

Corona som orsak

Vi ringer upp Värmlandstrafiks VD Ann-Kristin Gustafsson, som bekräftar att de inte ska ta upp några passagerare i framtiden. Hon framhåller att det är Corona som är orsaken.

-Om ni inte lagt märke till det, så råder det en pandemi i världen, snäser Gustafsson i sin ände av telefonen. Vi kan inte utsätta vår personal för livsfara. Därför har vi fattat detta beslut. Vi var enhälliga i styrelsen. Vi värnar om vår personal.

Först håller vi med Gustafsson. Dels på grund av intensiteten i hennes tal. Dels också för att budskapet verkar viktigt. Vi vill förstås inte att de stackars busschaufförerna ska utsättas för mer än de redan gör.

Bussarna går som vanligt

Vi undrar om de ska ta tillfället i akt att vårda sin bussflotta nu när den ska stå stilla.

-Nej nej, säger Gustafsson. Bussarna kommer att gå enligt tidtabell som vanligt. Vi är bundna av kontrakt.

Men står det inget i kontraktet att ni ska ta upp passagerare och transportera runt dem i samhället?

-Vi har fantastiskt duktiga förhandlare på Värmlandstrafik, skryter Gustafsson. De har lyckats se till att det inte nämns någonstans i kontraktet att vi behöver köra runt på varken folk eller gods.

Många fördelar

Är inte själva poängen med er verksamhet att ta upp passagerare?

-Nu ska vi se till det stora perspektivet, påpekar Gustafsson. Det finns många positiva aspekter i detta beslut.

Vi ber att Gustafsson nämner vilka aspekter dessa kan tänkas vara. Men hon fräser något ohörbart i luren innan hon lägger på. Men inom en timma dyker det upp ett mail från henne där hon listar exempel på fördelar. Listan lyder:

  • Vi behöver inte stanna på varenda hållplats. Detta gör att vi kommer att hålla tidtabellen punktligt.
  • Våra chaufförer behöver inte interagera med någon, vilket gör att vi slipper skicka dem charmkurs, som många annars avkräver oss. Detta sparar enorma belopp.
  • Vi behöver inte sitta och förklara hur alla nya betalsätt fungerar för slötänkta människor.

Det känns trots allt skönt att veta att man håller hårt i skattepengarna. Vi tror dock att de flesta på Gruvlyckan inte påverkas av detta, eftersom ingen har nånstans att åka i alla fall.

Bengt Holstrup

Rapporterar om nyheter, politik, trafik bengt.holstrup@gruvlyckenytt.se