Nya gruvlyckska grundlagen under revision

Nya gruvlyckska grundlagen under revision
Vi har fått läsa igenom ett utkast till den nya grundlag som förväntas antas så snart Gruxit genomförts.

Det dröjer inte länge innan folkomröstningen på Gruvlyckan sker om det sk. “Gruxit”, som vi skrivit om tidigare. Alla opionsundersökningar pekar på att, ett närmaste enat Gruvlyckan, kommer att rösta FÖR. Det vill säga att Gruvlyckan lämnar Karlstad, Värmland, Sverige och bildar en egen republik.

Grundlag på plats så snart som möjligt

För att vara väl förberedda jobbar man just nu stenhårt inom områdesansvariga på att ta fram en ny grundlag för republiken Gruvlyckan. Denna ska vara så väl genomarbetat att presidenten i den nya republiken kan antaga den omedelbart.

Vi står i nära kontakt med områdesansvariga och får hela tiden läsa nya revisioner.

Tillräckligt otydlig att kunna tolkas hur som helst

Ett stort mål man har när man designar grundlagen, är att den ska vara såpass otydlig att den kan tolkas hur som helst. Men samtidigt ska det låta väldigt bra när man läser upp den. Till synes en paradox, men våra politiker är väldigt erfarna och det är ingen som tvivlar på att de ska lyckas med att nå sitt mål.

Här följer några paragrafer som exempel på där man verkligen har lyckats:

  • Fria val ska hållas med jämna mellanrum för att utse en president.
  • En president får maximalt inneha ämbetet under en begränsad tid.
  • Presidentet instiftar lagar i samrådan med lämplig institution.
  • Det högsta bestämmande organet innehas av en person. Denne kallas president.
  • Må Gud lägga sin vakande hand över det gruvlyckska folket.
Enman har dukat för en säker framtid på posten

Eilert Enman, som för närvarande sitter som ordförande i områdesansvariga, säger till oss att han tar för givet att han blir republikens förste president.

-Jag hoppas att vi kan antaga den här grundlagen, så att jag kan göra lite som jag vill sen, förtydligar han. Folket är för dumma för att kunna förstå sitt bästa. Därför behövs en fast hand. Det känns självklart att jag ska inneha den här posten.

Vi går något förvirrade från intervjun och undrar varför han vill jobba på posten? Sortera brev har aldrig legat för honom och vi kan inte tänka oss honom springa upp och ner för att lägga kuvert i folks postlådor här på Gruvlyckan. Det är han alldeles för otränad för. Men det ger sig väl. Allt kommer nog bli bra till slut.

Bengt Holstrup

Rapporterar om nyheter, politik, trafik bengt.holstrup@gruvlyckenytt.se