Frans är en uppfinnare och riktig lustigkurre

Frans är en uppfinnare och riktig lustigkurre
Många använder hans konstruktioner minst en gång i veckan, men få känner till honom. De flesta blir frustrerad över hans konstruktioner. Läs mer om denne finurlige gruvlyckian.

Han är född och uppväxt på Gruvlyckan och bor här än i dag. Många använder hans konstruktioner minst en gång i veckan, men det är få som känner till Frans Rickman på Gruvgången 3.

Är tvättmaskinskonstruktör

Frans jobbar som tvättmaskinskonstruktör och har specialiserat sig på de små digitala tavlor som anger hur många minuter som återstår av tvätten. Nu är Frans en riktig lustigkurre och har satt sitt lilla fingeravtryck på hur dessa digitala tavlor är programmerade.

-Ja, jag tyckte att de var lite tråkiga, ler Frans. Förvisso är de informativa, men efter att ha programmerat några tusen stycken blev jag less och ville vara lite rolig.

Sista minuten

Räknaren räknar ner med en minut i taget, precis som förväntat. Då användaren tittar på detta efter att ha satt igång maskinen vaggas denne in i förhoppningen att allt är som det ska.

-Men det är den sista minuten som jag tänjt lite på, fortsätter Frans och ser nu väldigt pillemarisk ut. Då räknaren slår om från två till ett, stannar jag räknevärket. Istället sätter jag igång ett annat räknevärk på en slumpmässigt tid mellan 4-20 minuter. Först när denna har räknat ner till noll, slår jag om det första räkneverket, som först då öppnar luckan och signalerar att tvätten är klar.

Frustrerande

Vi på Gruvlyckenytt hör ofta hur det svärs bland tvättstugorna på området just för att folk förväntar sig att maskinen ska stanna vilken sekund som helst. Istället fortsätter den retsamt att snurra i vad som känns som all evinnerlighet.

-Folk är för överspända, säger Frans. Detta borde lära dem att lugna ner sig. Dessa minuter de står och väntar, kan du nyttja till goda saker. Till exempel kan man återkalla gamla tyska starka verb. Eller varför inte pronomen som styr ackusativ? Om man inte vill aktivera hjärnan, kan man istället bara sätta sig ner, gå in i sin mentala fårhage och hålla käften tills det knäpper till i luckan. Då är man så lugn och nöjd att man nästa bara vill sitta kvar och kontemplera, säger Frans

Att tacka för mycket

Om nu alla tvättstugebrukare kan ta och lyda Frans råd, kanske de får Frans att tacka för mycket. I stället för att bygga upp frustration och argsinne, kanske ni kan bli beskedliga människor som sprider lite lugn och harmoni kring er.

Den där Frans är inte dum han!

Kurt Wennerman

Rapporterar om nyheter, vetenskap, näringsliv, innovationer kurt.wennerman@gruvlyckenytt.se