Kristina städar efter soluret

Kristina städar efter soluret
Kristina schemalägger sin städning efter hur solen står på himlen. Detta har effektiviserat rengörningen av hennes lägenhet till ett optimum.

Alla har vi hört hur de gamla maya-indianerna levde sina liv efter solur och månkalendrar. Med dessa till synes primitiva hjälpmedel lyckades de skapa enorma och välmående riken. Nu har Kristina Appelman på Gruvgången lyckats med något liknande.

Känner ingen Maja

Vi frågar henne om det var det gamla maya-folket som stod som inspiration för henne när hon tog fram sin städmetod. Men hon hävdar att den enda “Maja” hon känner är Maja Bengtsson på Gruvgången 23 och hon är jättekass på att städa.

-Jag skulle aldrig låta henne städa min lägenhet, påstår Kristina. Inget ont om henne som person, men om hälften av vad jag ägde var helt efter att hon städat, skulle jag anse det som lyckat. Hon går fram som en elefant i porslinsbutik när hon svassar runt med dammsugaren och dammvippan i högsta hugg.

Solen genom fönstret

Vad är det nu som är så uppseendeväckande med Kristina och hennes städning? Jo, solen styr hennes städning. Vilket rum hon städar, när och vilken metod hon använder bestäms helt av vår närliggande ljusstarka stjärna. Hur kan detta komma sig undrar vi!

-Vid nio på morgonen skiner solen rätt in genom köksfönstret, börjar Kristina. Då ser jag hur skitigt det är på golvet i köket och hallen. Varenda dammtuss och hårstrå syns hur tydligt som helst. Det är som att de ligger där och hånler åt mig! Men då j-ar brinner det till i huvudet på mig och dammsugaren åker fram omedelbart. Därefter tar jag effektivt upp alla små partiklar, som lyckats undgå mig, med golvmoppen indränkt i såpvatten. När allt glänser i solens strålar kan jag känna en enorm tillfredsställelse.

Inte bara köket och hallen

Så köket och hallen är i stort sett alltid rent och fint hos Kristina förstår vi. Men hur är det med resten av lägenheten?

-Vid lunch har solen gått runt och skiner in genom sovrumsfönstret. Då häpnar jag över all skit där inne som helst plötsligt syns, fortsätter Kristina Då får sig det rummet en omgång. Klockan fem lyser solen in genom vardagsrumsfönstret och då måste jag ta en omgång där.

Skitigt på vintern

Kristina erkänner att det under årets mörka månader är väldigt dammigt i hennes vardagsrum, eftersom solen aldrig är uppe vid femtiden, men det man inte ser har man heller inte ont av, menar hon.

Vi kan bara konstatera att vår romantiserade bild av hur en dam på Gruvlyckan tagit upp uråldriga traditioner från en annan kultur, kommit på skam. Det var bara en helt vanlig invånare på vårt Gruvlyckan som utförde en helt vanlig syssla. Vi får leta vidare efter något romantiskt här på vårt område.

Kristina Engman

Rapporterar om nyheter, näringsliv, dokumentärer kristina.engman@gruvlyckenytt.se